vineri, 28 noiembrie 2014

O zi perfecta

                 Desi cu o durere permanenta de cap, a fost ziua perfecta pentru o persoana cu diabet. Glicemiile in tinte si vestea ca mi s-a aprobat dosarul pentru pompa de insulina. Ce mi-as putea dori mai mult pentru astazi...
                 

sâmbătă, 15 noiembrie 2014

Inca o mica hipoglicemie

                Astazi am atipit la pranz si am sarit speriata din somn imediat ce Dex a dat semnalul de hipo. Arata 41 in scadere , iar eu nu gaseam glucometrul pentru a verifica. M-am panicat un pic. Asa ca am luat direct glucoza si mi-am gasit in cele din urma glucometrul din camera unde dormea copilul. Era 57. Au fost poate 3 minute in care am realizat cat de important este si  glucometrul... si binenteles Dex.
                  E prima zi a acestui senzor asa ca 41 in loc de 57 nu este grav. 

vineri, 14 noiembrie 2014

Imprudenta cu hipoglicemie nocturna

                   Aseara am reusit sa urc peste 200 dupa o zi cu glicemii perfecte. Ba mi s-a facut si foame spre miezul noptii si am ciugulit ceva. Am facut insulina aferenta , mai ales bizuindu-ma pe faptul ca voi lucra in noaptea aceea. Insa am adormit si m-am trezit pe la 4 am dintr-un cosmar infricosator care parea real. Imediat am realizat ca am hipoglicemie dupa asa vis si la felul cum ma simteam. Nici nu stiu de ce imi batea inima asa de tare, din cauza sperieturii din vis sau era cauza andrenalina hipoglicemiei. Pe Dex era 81 iar pe glucometru 47. 
                   Cele doua greseli au fost  1. Ca nu am schimbat senzorul , da din ce in ce mai multe erori si 2. Ca am facut insulina bazandu-ma ca stau treaza.
                   Ei bine , nici pana acum nu l-am schimbat. A fost o zi teribil de aglomerata si in plus trebuie sa facem asta cand copilul doarme. Intra la categoria intimitati. Nu ar fi chip altfel. Desigur am testat mai des. Ce e drept mai mereu era destul de apropiata citirea de pe Dex de valoarea glicemiei de pe glucometru , dar a dat si erori mari gen 60 diferenta. Da semne de intrbare adeseori. Este in a 27 -a zi  si de cateva zile nu prea mai da randament.
                  P.S.:  Am schimbat senzorul. Chiar inainte de a face asta Dex a aratat ca am 81 in scadere cu 3mg/dl/minut ( o sageata verticala), iar glucometrul arata 75. Nu este chiar rau, dar nu m-a convins sa il mai tin. Nu dupa faza de aseara. Oricum, am luat glucoza 15 CH si putina apa si am mai amanat scoaterea senzorului pana la stabilizarea glicemiei. Am facut un dus pe cinste si mi-a pus sotul meu ultimul senzor din casa. Urmeaza sa iau de la Dl Alin noii senzori.

joi, 13 noiembrie 2014

13 noiembrie

                    Glicemii bune in continuare fara nici un merit. Am mancat o ciocolata fara probleme. Treptat. 
                   Mai trag de senzor, mai are inca precizie chiar daca uneori mai da diferente fata de glucometru de 15-30. Uneori este si chit pe chit. Am avut si semne de intrebare pe ecran. Pur si simplu nu am avut timp de pus alt senzor. Cred ca maine il schimb . Sunt nevoita sa testez mai des ceea ce nu este avantajos.
                   Cand glicemiile se schimba in bine sau in rau sunt mai mereu multi factori simultan care pot fi banuiti ca le afecteaza.
                   De exemplu  am mancat pere in ultimele zile, m-am rugat Sf Efrem si m-am dat cu ulei sfintit adus de la Sfant, am avut o stare de optimism, am luat niste extracte de plante care nu par a avea de a face cu diabetul (de ghimbir, smochin), am o luna de cand iau beta- alanina s.a.
                    In rest am mancat inghetata la liber, fara insulina uneori, am mancat si acele cornulete facute de mama dupa care de obicei fac 200 rebel, fara acest efect de data asta. Am fost sedentara, nu am dormit noptile destul, am fost si stresata si nervoasa adeseori, nu mi-am respectat orele de masa si cantitatile. Presupun ca aceasta nu inseamna sa las deoparte disciplina, sau ei bine, tentativa de a fi disciplinata.
                  

luni, 10 noiembrie 2014

Noi perspective

                 A fost o zi cu glicemii destul de bune. Nici un merit, nu am mancat mai nimic. Cel putin am putut observa ca 15 u de lantus sunt doza perfecta pentru mine in prezent.
                  Sunt deja sigura ca diabetul nu se poate controla chiar perfect, dat fiind stresul si o multime de variabile. Ceea ce poate fi frustrant pentru cine doreste perfectiunea este ca aceste glicemii obtinute cu truda sau in dar sunt totusi glicemii de prediabet, care predispun la ..complicatii. Nu vreau sa fiu exigenta, nu vreau decat sa imi dechid o nou a perspectiva, aceea a prevenirii complicatiilor in ciuda micilor sau marilor scapari in autocontrolul diabetului.
                  Se stie deja ca hiperglicemiile fac rau de fiecare data organismului nostru si ca in timp aceste daune se acumuleaza ducand la complicatii. Siu, depinde si de genetica si de multe. Dar ce ar fi rau in a preveni aceste complicatii...
                  Pana la urma e vorba de anumite reactii chimice, sa le zic parazite, care ne fac rau . Intervenind cu anumite substante acestea pot fi impiedicate sa aiba loc sau pot fi eliminati, anihilati produsii lor.
                  Inca nu sunt complet documentata despre acest subiect, insa i-am mirosit urma si vreau sa iau masuri.
                   Deocamdata folosesc beta-alanina care are un rol foarte important in impiedicarea glicarii si a urmarilor acesteia. Raman datoare cu un articol despre beta- alanina.  De cand iau 1g /zi ma simt foarte bine (exceptand virusachele de zilele acestea), am mai multa putere de munca si de ce nu, glicemii mai bune.
                  Ar trebui sa mai iau, insa ... am uitat, vitamina B1naturala, benfotamina, care se absoarbe mult mai eficient decat varianta sintetica si care are printre altele un rol covarsitor in prevenirea neuropatiei.
                  Exista studii care arata ca ghimbirul poate ajuta foarte mult in prevenirea cataractei la persoanele cu diabet. Am descoperit zilele aceste extractul de ghimbir care de altfel da un gust foarte placut apei in care este adaugat.
                  Mai ramane sa caut. Nu am nimic de pierdut. Si trebuie sa specific ca fac cat pot fara a risca prea mult, pentru a avea glicemii cat mai bune si nu ma astept la perfectiune. Sunt insa perfect constienta ca exista riscul complicatiilor, ce e drept nu neaparat mari, si un pericol cunoscut poate fi mai usor evitat.
                   De asemenea sunt recunoscatoare ca mai traiesc si in ziua de astazi, ceea ce nu s-ar fi intamplat in mod sigur daca nu aveam insulina exogena. 

duminică, 9 noiembrie 2014

Un mic ajutor

                 Astazi am apelat  din nou la glucometru ca sa il tin ocupat pe baietel. Tocmai ma testasem si a cerut insistent obiectul actiunii. A scos intepatorul si i-am oferit un deget , l-am ajutat sa nimereasca si m-a intepat. Nu conteaza o ciupitura in plus. Mi-a pus degetul pe un test pe care il credeam folosit pe care il introdusese corect in fanta glucometrului. Dar iata ca se afiseaza o glicemie:100. Era un test nou pe care tocmai il pierdusem pentru ca iata s-a bagat sub glucometru. Nu obisnuiesc sa il scot din elasticul lui din husa. Si uite asa copilasul meu de 2 ani a efectuat prima testare reala de glicemie. Cu un foarte mic ajutor. Ma pot mandri? Si aceasta dupa ce a mimat o injectie in burtica . Trist dar amuzant... Si iarasi sper sa nu aiba nevoie de asa ceva, decat ca medic poate. 
                 Ca sa imi lase in pace glucometrul i-am dat la dispozitie un altul cu toate accesoriile lui in husa, mai putin ac, si cateva teste folosite. Cu acestea s-a jucat mai toata ziua. Si il cauta numindu-l emetru.
                  Astazi glicemiile au fost bune. M-a lasat febra si dupa pranz a disparut si greata. Interesant este ca acest episod nu mi-a afectat glicemiile. Oare febra consuma glucide? Oare sa fie postul de ieri, ca nu am mancat mai nimic?
                  Deja pot fi sigura ca la o femeie cu diabet glicemiile sunt foarte mult influentate de perioada din luna. Intr-un fel sau in altul, dar sunt sigura ca exista pentru fiecare o reactie fixa totdeauna. Influentata cel mult de raceli, stres si alti factori.
                    Sensorul al saptelea se tine inca bine, desi cred ca nu va dura pana la sfarsitul saptamanii. A inceput sa arate adeseori glicemii fara trend. E un semn de agonie.
                    Am primit in dar un tortulet cu ciocolata si nu am avut probleme mari cu hiperglicemiile. Cel mai bine mi-a mers prin metoda lingurita, adica am lasat in cutia tortului o lingurita si cand voiam ceva dulce luam putin .
                     Trebuie sa incep sa folosesc mai mult bicicleta de fitness. Va ajuta sigur.
                    Scriu randuri fara legatura unele cu altele. Sper sa imi dezghet dispozitia de scris. Imi face bine.

sâmbătă, 8 noiembrie 2014

Dubla calibrare gresita

             Data trecuta am dat restart senzorului la o ora imposibila din noapte. Ieri am dat restart pe la 3- 4 am  si apoi am calibrat o data cand mi-a cerut Dex. Insa cele 5 minute dintre calibrari s-au transformat intr-un somn adanc de cateva ore, in care Dex astepta si cea de a doua picatura. Asa ca am calibrat cu 120 cat era la trezire glicemia. Prima valoare fusese 90.
              Ideea este ca m-am trezit la sfarsitul zilei cu valori eronate cu care l-am prins de cateva ori. Singura varianta ca sa nu schimb senzorul a fost sa incerc iar restart. Si totul a mers foarte bine astazi in a 22-a zi. Aceasta este invatatura de minte sa calibrez corect. Si m-am convins inca o data ca nu degeaba au pus cele doua calibrari . Trebuie repectate intocmai, pentru ca in caz ca glicemia variaza in cele 5 min , sa zicem cu 30mg/dl iar eu  trisez dandu-i din oficiu aceeasi valoare, pot risca valori eronate de care nu este vinovat Dexcom.
              Ieri baietelul meu s-a simtit iar rau, a varsat si a facut un scaun diareic la 4 am. Iar azi dimineata am inceput si eu sa ma simt rau, greata puternica si febra 38,5 spre pranz. Am zacut cateva ore. Nu am mancat mai nimic, doar lichide, cateva grisine si inghetata de dinainte de declansarea febrei.Glicemiile in schimb au fost foarte bune si spre uimirea mea nu au mai crescut de dimineata pana la 12 cand am facut Lantusul azi, iar dupa 150g de inghetata cu topping nu a fost nevoie de insulina.
                Lucrurile au mers asa pana seara cand m-am infruptat din tortul pentru ziua mea de nume. Rau rau , dar nu puteam sa ratez asa tort. Din fericire nu mi-a picat greu insa am reusit sa cresc glicemia la 200 si ma lupt sa o aduc la bun liman si acum, cand este 163.
             Fiecare zi cu diabet este unica, iar un episod febril, un virusache, imi arata ca se poate si mai rau dacat doar cu diabet.
             Ma astept ca glicemiile sa creasca ca efect a reactiei sistemului imunitar. Vedem.

vineri, 7 noiembrie 2014

Jurnal de diabet

        Vreau sa imi fac autocritica. Numai jurnal de diabet nu este acesta. Scriu cand si cand si m-am departat destul de mult de intentia initiala , cand am planuit acest blog. Gata, am zis-o.
        Vreau sa imi rezerv cateva minute zilnic, daca se poate, sa notez cateva randuri care sa reflecte ce se mai intampla in dulcea mea viata.
         Inca nu am dat de capat cum as putea posta citirile de pe Dexcom, adica cum sa le preiau din Dexcom studio, astfel incat lucrurile sa fie simple.
         Astazi m-am bucurat de glicemii incredibile care au fost o raritate in ultima vreme. Media lor a fost 101. Azi a fost o zi frumoasa, linistita, poate si in contrast cu tumultul zilelor trecute (baietelul meu de 2 ani a inceput sa verse brusc noaptea , a doua zi nu a putut manca nimic si de abia l-am hidratat cu chiu cu vai, aceasta in conditiile in care eram si pe ultima suta de metri cu o lucrare,  care imi tine glicemiile in pioneze de cateva luni).  Baietelul meu si-a revenit, desi era inca obosit dupa ziua de ieri. Mi-am dat seama ca in ciuda greutatilor din ultima vreme, ar trebui ca faptul ca el e sanatos sa fie de ajuns sa am multa bucurie si puterea de a merge inainte.