miercuri, 27 noiembrie 2013

Paradox sau nu? Lantus la ora 11am. Slanina

                   Paradox sau nu?
              Dimineata stresata teribil de niste telefoane si copil strigand pentru ca ii ies doua masele odata- glicemii bune spre pranz.
            Mancat astazi vreo 8 bomboane de pom, nu toate deodata, decat vreo 4, glicemii foarte bune dupa.
           Lantusul l-am facut intentionat la ora 11am pentru ca vreau sa vad daca pot avea astfel glicemie mai buna dimineata, studiu esuat pentru ca am acum o glicemie 225 care a necesitat corectie.
           Astazi am mancat cate o bucatica de slanina la toate mesele pentru ca la venirea frigului simt nevoia sa mananc asa ceva. Pentru ca alaptez inca si am dibet nu tin Postul Craciunului. De cate ori renunt fie si la carne ma simt foarte rau.
           Slanina pare sa aiba un impact foarte interesant asupra indicelui glicemic al mesei , scazandu-l simtitor in functie de cantitatea in care e consumata si momentul ales, la inceput, mijloc sau finalul mesei. Pe de alta parte da un delay in digestia CH mai mult sau mai putin folositor sau chiar pagubitor de glicemii bune.
         ATENTIE! Slanina consumata la inceputul mesei, mai ales daca e mai mult de 20- 30g creste riscul de hipoglicemii foarte grave, pentru ca impiedica mult timp absorbtia normala a glucidelor. In caz de hipoglicemie nu intra usor dulcele si trebuie luata o cantitate mai mare de zahar, ceea ce va duce la o hiperglicemie mai urata dupa aceea.
         Cand vreau sa mananc slanina o consum dupa ce mi-am mancat crbohidrtii mesei respective si mai opresc vreo 20 g paine pe care o mananc cu o felie de slanina cam de 30g.
         Cred ca slanina ar merge bine dimineata, la micul dejun, dar tot asa putina. Dar dupa ch mancati intai. Apoi slaninuta cu putina paine. Doar daca stiu ca nu voi avea hipo in curand... Aceasta pentru ca dimineata am o rezistenta urata la insulina astfel ca dupa masa am de regula glicemii peste 200, in schimb dupa 12 imi scad brusc glicemiile, intra si Lantusul, si atunci imi prinde bine sa vina din urma si slanina cu paine digerata intre timp. 
  8:34          117   5u Novorapid
10:45          164   Lantus 10u
11:54           124
13:00           106
13:49           111
14:06           126  Ma duc la cumparaturi iau si bomboane de pom mananc doua pe drum
15:19           156   4u Novo
                               2 bomboane de pom   
                                40 CH lapte     2 cani- 600ml
                              paine alba  40g-20CH  cu slanina
15:48           164
17:39          129
19:54          137
21:06          108    4u Novo, nu mai reusesc sa mananc devreme
                         lapte  20CH   300ml
                          50 CH paine 100g cu putina smantana
                         si la sfarsit slanina cu 20 CH din cei 50                                                                        
22:28           128
22:42           125
23:45           73
0:00               64 iau dulce,  cam mult se pare, vine iata si slanina cu paine din urma
2:16              225

luni, 18 noiembrie 2013

Un pic de diabet

           Se pare ca nu ies inca din pasa aceasta de negare a diabetului. E prima oara cand mi se intampla asa tare. Am o lehamite totala de a face munca de diabetic. Cred ca in continuare e vorba de oboseala si numarul mare de probleme de rezolvat. Parca diabetul nu mai are loc in viata mea.
           Astazi am avut glicemii bune, dar nu ma pot mandri cu ele pentru ca nu am mancat mai nimic.Ceva lapte la pranz, niste orez cu magiun de prune si putina miere la masa de seara de la ora 22! si iarasi lapte.Niste pere, o rodie in reprize. Si teste mai putine:
10:05        126
11:34        193
12:49           159
17:33          86
18:34          86 !
22:13          82
0:31        211  ! corectie 1,5u

miercuri, 13 noiembrie 2013

Curios...

              Aseara eram nervoasa pentru ca mi-a iesit prost un lucru pentru care m-am straduit mult timp. Si am mancat dupa prostul obicei dulce, ciocolata. Aproape jumatate. Am luat-o de la sotul meu. Un pic. Inca un pic. Nu mai conteaza. Inca un pic si am terminat-o. Nici macar nu am injectat insulina, nici nu am testat pana la o bucata de noapte cand era: 116. Wow! Apoi la 4am 107. Apoi dimineata pe la 10 cand m-am trezit 97.Wow! Ce sa fie. Si ieri dimineata facusem Lantusul mai putin cu o unitate, adica 9u.Sa fie fructul kaki de vina? Am mancat unul la masa de seara. Si inainte de hipoglicemia de zilelele trecute mancasem unul.
              Uneori nu mai inteleg nimic din diabetul meu. Oricum , in decembrie- ianuarie voi incerca sa fac si un peptid C. Sunt curioasa cat mai este.
              Planul meselor e din ce in ce mai dezstruos, adica nu exista un plan. Mananc cand apuc la ore cu totul neadecvate unui diabetic.In continuare sunt foarte aglomerata, bine macar ca bebe a fost un dulce si a trecut de pasa cu urlatul in continuu. Sa fie din cauza fierului. Cam de cand ia fier s-a linistit.
             Visez la niste zile linistite cnd sa fac curat prin casa si noaptea sa blogaresc.
             Ieri am fost la oftalmolog pentru examen de fund de ochi . E bine. Am doar aproape trei ani de diabet descoperit. L-am intrebat pe medic daca e musai sa apara complicatii la ochi. Si a zis ca da. Dupa 7 ani de diabet pot sa apara , mai tarziu sigur. Hmm, nu mi-a picat deloc bine lucrul asta. M-am intristat chiar. Oare chiar e musai? 

marți, 12 noiembrie 2013

Oboseala

         Sunt obosita. Nu am mai scris nici pe blog din acest motiv. Alaltaieri am fost cat pe ce sa dau in prima coma. E posibil sa fi scazut teribil de mult glicemia de la 36 cat era cand am testat prima oara...A fost cumplit. Pot spune ca m-am nascut a doua oara dupa.. Am sentimentul ca m-am resetat, ca un calculator care s-a inchis in toiul unui program...Brr.Nu am insa prospetimea unei nasteri din nou. Ma simt franta ,istovita mai ales ca dupa acest episod hipoglicemic reactia de contracarare a fost foarte puternica, mentinand vreo 7 ore glicemiile ridicate, 280...
                     Cum a fost...Am intarziat cu masa de pranz pana la ora ...17. Mancasem totusi niste fructe care mi-au ridicat glicemia la 230. Din acest motiv 2u le-am socotit corectie si 2,5 pentru ceea ce am mancat. Mi-am inceput masa cu peste somon fara paine, apoi am baut laptele 20CH si niste prajiturele gen napolitane gretos de pline de margarina, cred. Dupa 80 de minute glicemia a scazut. Am luat zahar si am mai luat si am mai luat cred ca au fost 100g...Vedeam negru, am intrat in panica. Dupa tona de zahar, glicemia 90.
                      Iata glicemiile de alaltaieri:
10:39      71
13:43      168
15:05       65   am mancat fructe kaki si para
16:53      228  4,5u Novo
18:35      49  varful de actiune pe o glicemie mica e de rau!Zahar repede de tot vreo 50CH
18:44      36 Mai iau vreo 40CH nu-mi mai amintesc. Simt ca intra contrareglarea
18:48       48  Mai iau zahar, apoi mananc si o mandarina. Am frisoane puternice, creierul e istovit , o senzatie ciudata la inima. Ma bag in pat sa dardai acolo.
19:05       90  Doar atat?!
19:58        207
22:05          282
23:40      256  Amm tatona facut corectii, nu-mi mai amintesc cand si cat. Au fost cate 1-2 u
0:15        270
1:40         273
6:54    107 Victorie!
         Sa fi fost cauza excesul de grasime. O bucatica mica de somon...totusi. 50 g parajiturele. sau pancreasul meu a dat lovitura...

duminică, 10 noiembrie 2013

Si totusi perele...

                 Catva timp nu am mai mincat deloc pere ci altfel de fructe, exotice. Glicemiile au fost pestrite, destul de prostute.
                 De cum am mancat iar pere am sarit in normalitate cu predilectie spre hipoglicemii. Se pare ca trebuie iar sa scad Lantusul la 9...Inca nu imi vine sa cred, dar se pare ca mie perele imi regleaza glicemiile.E prea mare coincidenta ca glicemiile sunt bune bune cand mananc pere. Cu cat mai multe cu atat mai bine. Si parca mai ales cu cele Jambon si Pergamute.
                Voi manca pere in continuare sa vad ce se mai intampla. As fi curioasa daca li se poate intampla si altor diabetici. Pere coapte( in stare cruda :)  ) cu coaja. Chiar si din acele dulci, da. Nu vreau sa indemn pe nimeni la prostii. Calculate, mancate la locul lor in cadrul meselor sau gustarilor. Neaparat cu coaja cu tot.

luni, 4 noiembrie 2013

Frigiderul si diabetul

             Se pare ca frigiderul are un rol important in controlul diabetului. In primul rand tine la pastrare insulina, care la mine sta inca in balcon, de cateva zile.
             Am reusit sa aflu numarul unui nene care repara frigidere. Asa ca speram sa rezolvam problema. Ieftin si bine. Hmmm, sper sa fie asa...
            De cand e frigiderul defect am mancat cam aiurea. Fructe cam multe si lactate, lapte, branza ( nu-s aiurea dar greu de controlat efectul) si prostioare din hipermarket, de unde am luat chipsuri( de pofta, de), ciocolata. Nici paine nu am mai facut in casa. Ce mai a fost cam greu. Branza de capra se pare ca a fost de f de vaca dulce.Cascavalul de oaie cred ca tot de vaca era. Glicemiile au spus-o. Ultima paine facuta in casa fiind cu drojdie congelata de data asta a fost foarte densa si mi-a afectat groaznic glicemiile.
           Si ca sa fiu sincera nu am intrat inca in mood-ul de diabetica.Sunt coplesita de o suta de probleme, nu grave dar venite toate deodata cu imposibilitatea de a stabili prioritati.101 lucruri de rezolvat si binevenite de altfel.
            Nu stiu din ce motiv am in zori de zi frisoane , de parca as sta cu pielea in ger. Mi se racesc membrele si ma tine treaba asta pana la micul dejun. Azi mi-am luat temperatura cand m-am trezit sa vad poate am febra si era 36. Eram subfebrila.
             Am baut apa si mai apoi 2 cani de lapte si mi-am revenit. Asa ca am dedus ca m-am dezhidratat. Inca alaptez si se pare ca puseele de crestere se manifesta si dupa varsta de un an a copilului pentru ca mananca de cateva ori pe noapte. Mananca bine si la cina.
            La ora 5:24   era 138 dupa ce la 0:00 fusese 160 si l-am corectat cu 0,5u Novo. Oare demipenul dozeaza totdeauna jumatatile de unitate exact? Frisoane teribile, ce o fi...
6:24         127
9:41          129   dupa o corectie de 1u facuta la ora 5:30 care ar fi trebuit sa imi scada glicemia cu 40. A scazut doar cu 10.
      10u Lantus
       5u Novo    120g banana    25  CH
                          2 cani de lapte    300ml     40CH
                         Nu mi-a pasat ca am depasit, mi-era tare rau.Si mi-am revenit dupa atata lapte.

12:44        239   iar am mancat din fructele lui bebe si am mai furat cate ceva, nu mai stiu ce.
13:49        166   Rezonabil dupa cate am tot ciugulit.
15:12         128   Am mancat un bol de ciorba de radacinoase si cartofi cu bors si smantana. 20 Ch banana 1u insulina.  Vreau sa ies cu copilasul  sa ii cumpar niste jucarii, pare cam plictisit in ultima vreme de cele pe care le are.
16:32         153 Inainte de a iesi pe usa. Am rezerva pentru dus mrsupiul.
17:07          170 Mancasem ciocolata in magazin...
18:55          236  Am continuat sa iau din ciocolata. Nu-i a buna... Corectie 3u pentru ca mai aveam de digerat niste ciocolata
20:49          151  Iar mananc tarziu. 4u Novo inainte de masa  80CH aproximativ:
               Un bol de ciorba cu smantana fara paine-  20CH pentru ca am mancat radacinoasele (telina, morcov, pastarnac au 10CH/100g fierte) si cartofii
                20CH lapte     300ml
                 2 felii de paine graham  56g-25 CH cu unt de capra si miere destula (am corectie excedentara la bord) pentru ca mi s-a parut ca am facut cam multa insulina
                      
23:33           95 ma astept sa mai creasca pentru unt, dar poate nu datorita corectiei. Sa vedem...
12:50    135  untul cu paine... O mai las asa sa vad daca mai creste pentru a sti ce corectie sa aplic.
            

duminică, 3 noiembrie 2013

Ma apuc din nou de diabet

              Am avut o scurta-dar lunga perioada de dezinteres fata de diabetul teoretic si practic. De azi sper sa ma apuc iarasi de diabet pentru ca glicemiile au reflectat starea mea.
              Partea buna este ca m-am odihnit foarte mult in acest rastimp, partea proasta este ca de fapt ma simt obosita datorita glicemiilor si datorita dezorganizarii meselor: ore, structura, aiurea de tot. In consecinta nu prea am mai scris nici pe blogurile mele pentru ca faceam acest lucru noaptea dupa ce adormea copilasul meu de 1 an. Pentru ca nu mai reusea sa adoarma cu lampa de veghe, am organizat un intuneric aproape total in care am adormit tun pana dimineata, din pacate si cu glicemii scapate de sub control.(datorita si aceasta orei tarzii la care mi-am luat masa de seara, 21...)
             La un moment dat vorbeam ca doream sa fac iarasi un experiment cu efectul perelor asupra glicemiilor mele. Ei bine, am mancat o vreme pere, cel putin doua pe zi, cam 300g zilnic si nu eram sigura daca e vina lor ca am glicemii minunate. De un timp nu am mai mancat deloc pere si glicemiile nu au fost bune, dar au fost si diversi factori hiperglicemianti:stres, dezorganizare ore somn si masa etc. asa ca nu pot trage concluzii ...
           Voi mai amana vreo doua zile consumul de pere pentru ca a fost reducere in hipermarket la fructe tropicale, asa ca m-am dotat cu cateva kaki, mango, avocado,  3 smochine. Kaki a mers bine, este si el un fruct interesant. A se cauta pe net :)
          As mai vrea sa experimentez pe eu-cobai efectul consumului de 400 ml de apa pe stomacul gol dimineata. Mi s-a parut ca insulina circula mai bine dupa:)
          As vrea sa alcatuiesc odata un plan de mese, astfel ca alimentatia mea sa fie variata si sanatoasa si cu ingrediente sanatoase. Cu indice glicemic potrivit momentului zilei. Am aici o mare piedica, mi s-a stricat frigiderul de o saptamana si nu stiu pe cine sa chem, nefiind nici multi bani in perioada asta. Mi-e teama sa nu imi ceara careva vreo 300lei...In Bucuresti e problema, stiti pe cineva de incredere? Sau daca e scump macar sa fie buna treaba . E vorba de o combina Arctic cu frigider sus si congelator jos care bazaie non-stop dar nu mai raceste deloc.
           Insulina sta pe fereastra bucatariei afara, dar nu e totusi temperatura necesara, mai rece oricum decat in frigider. Trebuie sa rezolv problema pana nu  scade sub 2 grade C.
           A fost o perioada cu un cumul mare de probleme nerezolvate si cu bebe care striga din orice, cred ca ii iese o masea de data asta. Sper sa fie vina dintilor si nu o proasta educatie primita:) Vom vedea cand vor fi toti dintii in gura...
          Astazi am inventat o salata, care probail ca exista deja:
         Morcov si telina rasa fin pe razatoare, cam 300g morcov, 150g telina. Ulei de care vreti, putina sare. Si 100g cascaval taiat cubulete de 1cm2. Mie, care nu reusesc sa mananc morcovii cruzi, mi s-a parut delicios amestecul. Aroma de telina a reusit sa o acopere pe cea de mrcov care mie imi produce greata puternica. Asa ca sunt fericita ca am gasit o metoda de a consuma morcovi cruzi.
           E bine sa consumam salata zilnic. Ce salate ar putea fi la noi in perioada asta a anului, de sezon nu aduse? Radacinoase rase sau salata de varza cred. Poate si ceva ardei cui ii plac, mie nu.
           Imi pare rau ca nu am o relatie mai buna cu legumele si cred ca eroarea vine din copilarie. Gusturile se formeaza. Din fericire se pare ca nu e pre tarziu nici acum, cu putina rabdare si combinatii iscusite care sa pacaleasca mofturile.
           Salatele au avantaje multe si prea putine dezavantaje, unul dinte ele fiind acela ca uneori necesita o dantura buna.
           Aduc un aport minunat de fibre, mai ales in cazul consumului de carne usurand digestia acesteia.Contin minerale si apa de care organismul diabeticului are atata nevoie si substante dintre care unele sunt si hipoglicemiante precum beta carotenul, vanadiul.
         Si nu in ultimul rand dau o sanatoasa senzatie de satietate, (fara a aduce si  un aport deglucide multe) fapt care reduce pana la zero obiceiul nesanatos de a ciuguli printre mese.
        La mai multe salate !